Ce este boala celiaca

Boala celiacă este o afecţiune autoimună care poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei. Boala afectează aproximativ 1% din populație și apare la indivizi predispuși genetic care dezvoltă inflamație la nivelul intestinului subțire după ingestia de gluten.

Simptomele sunt variate și constau în tulburări digestive sau extradigestive; o proporție semnificativă de pacienți pot fi chiar asimptomatici. Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale celor deja diagnosticați cu această boală, la cei cu alte afecțiuni autoimune (diabet zaharat de tip 1, tiroidită autoimună, scleroză multiplă) și la cei cu afecțiuni genetice specifice (sindromul Down, Turner, Williams). Singurul tratament pentru boala celiacă este DIETA STRICTĂ FĂRĂ GLUTEN.

Boala celiacă nu se vindecă, însă pacienții care respectă strict dieta pot avea o viață normală. Găsești in portofoliul Nutrivita o gamă largă de produse fără gluten.

Despre ARIG

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten este singura asociație națională de pacienți cu boală celiacă și intoleranță la gluten din România acreditată de Asociația Societăților Europene de Celiachie (AOECS). Eforturile ARIG se concentrează în patru direcții:

1. Legislativă (prin propunerea Legii Celiacului, aflată momentan în dezbatere la Camera Deputaților)

2. Educație și informare (atât pentru medici, cât și pentru instituții, școli și grădinițe, în ceea ce privește alimentația fără gluten)

3. Susținerea comunității (prin evenimente sociale, materiale informaționale, cursuri și workshopuri)

4. Susținerea mediului de business (prin organizarea Târgului anual de produse fără gluten, dar și prin Certificarea produselor fără gluten fabricate în România).

Gustos și fără gluten

În prezent, singurul tratament pentru boala celiacă este dieta permanentă fără gluten. Persoanele care au un regim fără gluten trebuie să evite cu strictețe alimentele care conțin grâu, secară și orz. Printre alimentele permise, menționăm:

Alimente din cereale sau care conțin amidon și care sunt în mod natural fără gluten: soia, cartof, tapioca, fasole, mazăre, sorg, quinoa, chia, mei, seminţe de in, psyllium, făinuri de nuci, castane și făinuri din cereale şi pseudocereale fără gluten; Porumb si orez integral în toate formele Produse lactate: lapte integral, degresat, condensat, brânzeturi, smântână, unt, iaurt; Produse din carne neprocesate, conserve – fără sosuri; Noodles şi tăiţei fără gluten; Tahini, miere, gem, sirop de arţar, cacao, oţet fără malţ, chipsuri din porumb, ceai, cafea; Uleiuri vegetale; Fructe, legume proaspete; Fructe de mare; Ouă; Nuci, unt de nuci;