Paradoxul francez

Francezii mănâncă foarte gras, beau vin roşu la greu şi fumează. Şi atunci cum de sunt aşa de slabi? Specialiştii vorbesc în ultimul timp despre paradoxul francez. Statisticile arată că doar 8% dintre francezi sunt supraponderali, faţă de 50% în cazul americanilor.

Francezii trăiesc mai mult şi au mai puţine probleme cardiace. Cu atâtea baghete, pahare de vin, paté de foie gras şi crème fraîche, zicala „Ce e bun e imoral sau îngraşă” pare complet falsă. Şi totuşi care e secretul lor?

Francezii au un adevărat cult pentru mâncare. Micul dejun, prânzul sau cina sunt sacre pentru ei. Am fi tentaţi să credem că e o cale sigură spre obezitate, dar realitatea e alta. Diferenţa între ei şi americani, de plidă, este că francezii se bucură de mâncare, o savurează. Porţiile lor sunt foarte mici, dar compensează prin design. Se pare că e important pentru o stare de spirit bună, aceasta influenţând digestia.

  • Calitatea contează, nu cantitatea. Tot ce mănâncă este proaspăt şi de calitate. Ei consumă doar produse naturale, foarte rar procesate. Preferă produsele BIO precum cele din gama Gerblé BIO sau Céréal BIO.
  • Francezii mestecă foarte lent şi foarte bine fiecare îmbucătură. O cină durează de regulă 3 ore. Nu mănâncă niciodată în grabă şi nici nu discută la masă lucruri care i-ar putea supăra sau întrista.
  • Nu sar aproape niciodată peste mese, iar atunci cand nu pot mânca, preferă un baton proteic precum cele de la Gerlinéa pentru a nu mânca dublu la masa următoare.
  • Beau întotdeauna vin roşu în timpul mesei. Acesta este foarte bun pentru inimă şi sistemul circulator.
  • Nu renunţă niciodată la desert, dar păstrează loc pentru acesta, nemâncând exagerat celelalte feluri de mâncare.
  • La sfârşitul mesei beau o cafea tare, de cea mai bună calitate. Noi iti recomandam cafeaua eco de la Destination, torefiata artizanal la Bordeaux.
  • În restul timpului sunt foarte activi. În loc să se uite la televizor, preferă să meargă la piaţă sau la o cafenea. Aşa au mult mai puţine momente de „couch potato”. Francezii preferă să urce scările decât să ia liftul, merg mult pe jos, fac cumpărături de la mai multe magazine şi mai puţin de la hipermarketuri.
  • În plus, toată lumea ştie că francezii iubesc dragostea. Conform studiilor făcute de o cunoscuta marca de prezervative, francezii au parte de mult mai multe partide de sex decât celelalte naţii.

Nimic din toate astea nu sună a dietă, ci mai degrabă a viaţă bună. Bon appétit!

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>